Miller Electric

Welding Discussion Forums

Home » Resources » Communities » Welding Discussion Forums
 
Miller Welding Discussion Forums - Powered by vBulletin

Results 1 to 9 of 9

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    24

    Default Dynasty 300DX stopped working .. again!

    Hi Guys,

    I need your help again.

    I had a problem with my Dynasty 300DX about a year ago, it was working perfectly in DC until I tried to weld some aluminium in AC. It started acting up and a long story short, I sent it overseas to get it repaired since there is no Miller tech centre where I live (MALTA , Europe ) , they changed the IGBTs and got it back working perfectly. I only did like 2 hours of welding ever since I got it back, now it stopped working again.

    I was welding some 304 stainless steel tubing, did about 4 inches of welding , stopped to turn the work piece. Went into position to start an arc on HF and pressed the pedal.... nothing happened !!! I was like what's wrong??? I checked ground, was ok, resharpened the tunsgsten, but still no arc. Checked all settings and all was ok. Then I had the idea of trying to start an arc on lift mode, but had no luck. Then I changed tungsten and tried on A/C and acted the same... no arc start which ever setting I tried. I also noticed that the high bzzz sound that makes when on HF start inside the machine, its not making it any more. Pre flow and post flow works ok.

    What I am noticing it doing is, when the pre flow time ends, it makes a click from the display area and the display says 0.6 and 500 and no arc happens. Then I lift off the pedal and post flow time starts ok and gas flows ok. On Lift arc, when I lift the tungsten, I hear the click but again, no arc. It looks like it lost all weld output and the HF noise that it used to make inside the machine has stopped aswell.

    Can you please help me out... I would appreciate it if maybe you guys could help me find out what's wrong. I have to spend money again to send the machine overseas for repair again. so if possibly there will be something I might check before I fork the money out again it would be great. Tech guy in his email said it could be an output diode but to be 100% certain he have to check the machine, which is 1500 miles away!!

    Your help will be greatly appreciated.

    Best regards,
    Marlon
    Miller Dynasty 300DX
    Telwin Digital Mig 180

  2. #2
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    7,239

    Default

    Going to say that yor display board has a problem, since it runs the contactor circuit. The 0.6 volt kinda gives it away as being the problem. I'd guess though that when you put it in stick, voltage is present correct?

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    24

    Default

    Thanks for your reply.

    The tech guy told me to use it in stick mode to see if its a power problem. But the thing is that when I bought it, it did not come with a stick electrode clamp. Should I buy one to start troubleshooting? If yes, can you please send me which brand I should get to get a good quality electrode clamp.

    So what the 0.6 and 500 stand for? HF start volts?

    Thanks again, your help is greatly appreciated.
    Miller Dynasty 300DX
    Telwin Digital Mig 180

  4. #4
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    7,239

    Default

    Well in stick mode the display will come up to 83 volts. So you know its there.

    I'm quite certain the problem is with the display and nothing else.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    24

    Default

    I took a video with my mobile phone to show what the machine is doing. As you can see, I first tried HF start and then Lift arc start. You could hear the click the display makes, even when I lift the tungsten on Lift arc setting. I also pointed on which settings I am trying the machine on, I even changed the post flow and pre flow setting just so I can show that the gas function is working ok.

    http://s304.beta.photobucket.com/use...e6a4a.mp4.html

    Do you know a good seller from where I can find a display board?
    Miller Dynasty 300DX
    Telwin Digital Mig 180

  6. #6
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    7,239

    Default

    Put the friggen thing in stick and turn the output on. What does the gage show for volts!

    Also, it may just be that the front membrane is sticking, Rub some armorall into it

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Welding Projects

Special Offers: See the latest Miller deals and promotions.