Miller Electric

Welding Discussion Forums

Home » Resources » Communities » Welding Discussion Forums
 
Miller Welding Discussion Forums - Powered by vBulletin

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22
  1. #1
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Calgary, Alberta
    Posts
    197

    Thumbs up What size breaker do i need?

    I am not too smooth on electrics, etc. My question is what size breaker would i need for a Lincoln Weldpak 5000HD. I am getting the garage wired for it this week and need to know what specifications need to be ensured for me to use it. The welder itself is 130AMP. If someone could help me out with this, that would be great! Let me know if i need to post any more info on the situation in order to figure it out!
    Thanks in advance!
    Sorry, i forgot to mention that i am trying to sell it and looking to upgrade to something around a 200AMP range in the near future! The reason i am getting it wired now is because 220VOLT power is getting moved to near the garage for another purpose so i figured i might as well get it in for my welder at the same time!
    Last edited by Sammy; 07-04-2010 at 07:00 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    La Verne ca.
    Posts
    20

    Default

    I have put 50 amp wherever I was putting my mig welders and have not had any problems yet. That will handle a 200 amp machine and can be used for other items as well. I have a lot of equipment plugged into mine but since I can only use them one at a time it works great for me.

    Ken

  3. #3
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Houston, Tx.
    Posts
    378

    Default

    Find out what the current draw of the 200 amp unit you will be buying is and let the electricians know. If you will be adding equipment that will draw more than the 200 amp machine in the future use that current draw for the electricians info. They will base the wire size and circut breaker on whatever current draw you give them. If it's not big enough, you will have them back out in the future to run a whole new circut as you add equipment. I prefer a circut to handle the largest draw I plan to use, but with a fused disconnect at the machine end. This allows me to install fuses that are rated for what ever machine I am using at the time.
    Sometimes there's no second chances.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Calgary, Alberta
    Posts
    197

    Default

    Okay, makes sense! Thanks for the advice guys. I will check out what my max setup is going to draw and let the electrician know.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    16919 Pole Rd. Brethren, MI 49619
    Posts
    4,376

    Default

    Anything that comes with a factory 50A plug can run from a number 8 and 50A breaker.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Custer Park, Illinois
    Posts
    92

    Default

    If you're having an electrician do your shop I would tell him you wanted the "largest" 220 volt circuit he can put in. He should know what he can do...and if he doesn't, probably need a different electrician.

    I've never really seen the purpose of minimum sizing the breaker to the machine. You plug in a lamp that draws less than 1 amp into a 15 or 20 volt circuit all the time. The breaker is for the circuit wiring, not the machine or it's wiring.

    Welders have different specs when it comes to the shop wiring because of duty cycle. Code allows for a "lighter" circuit. But I wouldn't ever use that data except for a welder that was to be hard wired in.

    Al

    Go as big as you can. As you are already finding out by upgrading your welder, never know what the future might hold in store.
    Miller Dialarc 250 HF
    Lincoln Classic 300D
    AutoCAD 2010...Paper Is Cheaper Than Metal
    Hypertherm Powermax 45
    Milwaukee & Hilti Power Tools
    John Deere Equipment
    Paints and Quarterhorses
    Billy Cook Roping Saddle
    Billy Cook Reining Saddle
    Our YouTube Channel

  7. #7
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    The Big Apple
    Posts
    32

    Default

    Quote Originally Posted by SmokinPRanch View Post
    If you're having an electrician do your shop I would tell him you wanted the "largest" 220 volt circuit he can put in.

    Go as big as you can. As you are already finding out by upgrading your welder, never know what the future might hold in store.

    X2

    I'm glad I ran a 100amp service to my garage. I wish I did a 150amp for future upgrades LOL.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    16919 Pole Rd. Brethren, MI 49619
    Posts
    4,376

    Default

    If you're having an electrician do your shop I would tell him you wanted the "largest" 220 volt circuit he can put in. He should know what he can do...and if he doesn't, probably need a different electrician.
    Up to a point. Common welder circuits are 50A, this is for machines that come pre wired with a 50A plug. Many of them are not designed to be plugged in to heavier circuits, their cords and some components may be a factor, really, short circuit potential, etc. Machines larger call for specialized circuits, one huge advantage of a Stickmate over a Dialarc,,,,, hahahahahaha

  9. #9
    Join Date
    May 2010
    Location
    Central CA
    Posts
    781

    Default More

    Sammy,

    If I was you I would see about getting a 100 amp sub panel installed.
    In a garage situation you would almost never be doing two things at once.
    Where-as in a small shop situation you might have more than one person welding at one time.
    With the 100 amp sub panel you could have more than one plug and breaker.
    That way you could have a plug for your 200 mig, plasma, air compressor and one for your tig. You would never have to change plugs.
    Put each plug on a 50 amp breaker with a Nema 6-50 plug (pretty much standard for single phase).
    That way you'll have 100 amps for the plasma and air compressor running at one time.
    A sub panel with four breakers and a gutter box with four plugs under the sub panel would be easy to install and way better than one plug.
    Or you could run some conduit to different parts of the garage and put each machine in a corner.
    I have plugs all over my shop but the corner I work in does not have enough plugs.
    I'm always changing plugs.
    I too have an electrician coming and I am going to put in a 100 amp 3 phase panel with a few plugs around the area.
    Remember you can never have to many plugs.
    Good Luck,
    Bob
    Millermatic 252 w/30A
    Big Blue Air Pak
    Ellis 3000 Band Saw
    Trailblazer 302 Air Pak w/ Wireless Remote
    8-RC
    Dynasty 200 DX
    XMT 350 MPa w/S-74 MPa Plus
    Millermatic 211
    Passport Plus
    Spectrum 625 X-TREME
    Lincoln SA-200 Blue Tint Red Face '63
    2-Lincoln SA-200 Red Face '68
    SA-200 Black Face '59
    SA-200 Green Lite '84
    SA-200 Green Lite '80
    SA-200 Red Face '69
    SA-200 Red Face '66
    SA-200 Green Lite '81
    '70 Black Face Round Barrel

  10. #10
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Houston, Tx.
    Posts
    378

    Default

    The final word on how it's done will probably be the electrician's as he supposed to follow code. I'm not up on what Canadian codes are, I know they differ from the U.S. sometimes. I'm sure they can fix Sammy up with something that will work though.
    Sometimes there's no second chances.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Non-static method PhpQuickProfiler::getMicroTime() should not be called statically in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/pqp/classes/Console.php on line 77

Warning: Function split() is deprecated in /mnt/stor3-wc1-dfw1/357822/357839/www.millerwelds.com/web/content/lib/footer.inc.php on line 82

Welding Projects

Special Offers: See the latest Miller deals and promotions.