Announcement

Collapse
No announcement yet.

Miller Roughneck 1E diode help

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Miller Roughneck 1E diode help

    S/N: HE805340
    Click image for larger version

Name:	IMG_20131209_200416_292.jpg
Views:	1
Size:	53.7 KB
ID:	532530

    can anyone tell me which diode is missing from this pic? I have looked on diagrams and pics on the web but none show this diode on this board. Please help

    In case you are wondering, the underlying problem is only getting 40VAC to outlets and 1.5V on weld jackets.

  • #2
    more info

    I have replaced most of the diodes and I need to know the diode that is running vertically in between the two vertical columns of diodes, please.

    Comment


    • #3
      Yep, looks like 11 diodes altogether, so yep that vert one is missing. Look like they are all the same so update it a little and stuff in all 2 amp 600 volt units

      Comment


      • #4
        But what number diode is it so I can make sure it is oriented correctly

        Comment


        • #5
          No one can tell you that unless they have one of those boards in front of them.

          Look at whats left of the one on the board. Can't help you aftr that. I suppose that if it blows, its the wrong way. Your installaton really needs refining.

          Comment


          • #6
            The diagram ONLY shows the diodes in circuit. It does not show the diodes orientation on the board.

            Comment


            • #7
              All 11 diodes are 3A, 600V and you can just barely make out the symbol on the board that the vertical one has the cathode (end with stripe) down.
              MM200 w/spot controller and Spoolmatic 1
              Syncrowave 180 SD
              Bobcat 225G Plus LPG/NG w/14-pin*
              *Homemade Suitcase Wire Feeder
              *HF-251D-1
              *WC-1S & Spoolmatic 1
              PakMaster 100XL
              Marquette "Star Jet" 21-110
              http://www.millerwelds.com/images/sm...rolleyes.png?2

              Comment


              • #8
                I see that now that you have pointed it out. Thank you duaneb55. Will update asap with results

                Comment


                • #9
                  pics that may help

                  sorry i know nothing about boards but out of curiosity i found that, maybe you saw it...

                  http://weldingweb.com/showthread.php...ghneck-1E-Help

                  i think duane been there done that

                  Comment


                  • #10
                    Thanks snowbird. But that image doesent have the diode in question

                    Comment


                    • #11
                      Going to take a few days to get diodes. I'm going to overhaul board with all new diodes and try again. I will update as soon as possible. I had one diode and replaced the missing one but still only getting 40VAC at outlets and 0.1-0.2 on weld jacks.

                      Comment


                      • #12
                        Getting Better

                        So I have since replaced all diodes. Got an unexpected call today on the sunday before christmas that the local shop had diode order come in. Now I have a few more questions.

                        1. I do not have the original weld/power/throttle switch. The throttle switch is missing but I do have the switch for Weld/Power that is mounted beside the throttle switch. Should it be depressed for Power and for Weld function or just for the Weld Function.

                        2. When checking the Voltage on the 115 outlet, somehow I am coming up with 200+ volts with the weld/power/throttle switch depressed and about 110VAC with it not Depressed.

                        3. I am getting 80V or so to the welding jacks when weld/power/throttle switch is depressed and the weld/power switch on face of machine is in the Weld position. Depending on RPM as i do not have a tachometer to correctly set the speeds everything varies a bit.

                        4. Does anyone know where the 12th diode is located, even a general area to start tracing. Most of the numbers on the wires are gone and I'm finding it difficult to trace it down.
                        Last edited by amethyst161; 12-22-2013, 03:49 PM. Reason: more information added

                        Comment


                        • #13
                          any help

                          any help would be useful if you can answer any of my questions. I would rather understand the problem and then fix it rather than just having a fix. thanks guys

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by amethyst161 View Post
                            I do not have the original weld/power/throttle switch. The throttle switch is missing . . .
                            How is the exciter output circuit being completed for POWER mode and broken for WELD mode?
                            MM200 w/spot controller and Spoolmatic 1
                            Syncrowave 180 SD
                            Bobcat 225G Plus LPG/NG w/14-pin*
                            *Homemade Suitcase Wire Feeder
                            *HF-251D-1
                            *WC-1S & Spoolmatic 1
                            PakMaster 100XL
                            Marquette "Star Jet" 21-110
                            http://www.millerwelds.com/images/sm...rolleyes.png?2

                            Comment

                            Working...
                            X