Announcement

Collapse
No announcement yet.

Digital Elite problem ; seeing triple while welding

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Digital Elite problem ; seeing triple while welding

    Hello
    I purchased a new digital elite the other day. The first job I put it to the test with was a small gouge and weld job. The hood was working great but after the 3rd 4" arcair pass i started to see triple and it has never came back to normal. The hood was never any closer than 2' to the arc and did not get hot, just as a note. I have replaced all the lenses and made sure they were in proper. Also, I heard that a way to stop the illusion is to flip the shade in the rubber surround so it will be closer to the outer cover lense but this did not work; I have also tryed covering up the back of the hood so no outside light could get in but that did not work either. The only way I could get the illusion to stop was while welding use my finger and push the outer cover lense (bend it) closer to the shade, but when i release my finger the lense comes back out and the illusion returns.

    Any advice would be greatly appreciated
    -Matt

  • #2
    I just bought a new digital elite helmet to replace of of my 2 I already own and I have to say first that the headgear sucks balls. Its cheap, chinsy, flimsy, crap as far as a fabricator goes. It sucks putting on and off in a regular basis, BUT, it is very comfortable to wear for long periods of time. So this I say is a welder headgear, not a fabricators headgear. The lens is nice. I always loved the X mode for welding outside.

    With my last helmet, (3 years old), it would work fine and then everything would drop by 50-60% shade wise. So welding at 10, it would just drop to a 4 or 5 with 10 still shown. I changed out the batteries twice with proper miller and no help. Power off for 3 minutes works for a few minutes, then back to 50%.

    I have also had times where I have seen 3 actions before. It was during welding and plasma cutting. All I ever did was to power off the helmet, remove batteries for 3 minutes and reinstall and it worked fine. I never had a shade problem, and it wasn't caused from a crooked lens. It seemed as though the 2 sides of the lens didn't smoothly come together and created "shadows"

    Comment


    • #3
      Originally posted by mattmcc View Post
      Hello
      I purchased a new digital elite the other day. The first job I put it to the test with was a small gouge and weld job. The hood was working great but after the 3rd 4" arcair pass i started to see triple and it has never came back to normal. The hood was never any closer than 2' to the arc and did not get hot, just as a note. I have replaced all the lenses and made sure they were in proper. Also, I heard that a way to stop the illusion is to flip the shade in the rubber surround so it will be closer to the outer cover lense but this did not work; I have also tryed covering up the back of the hood so no outside light could get in but that did not work either. The only way I could get the illusion to stop was while welding use my finger and push the outer cover lense (bend it) closer to the shade, but when i release my finger the lense comes back out and the illusion returns.

      Any advice would be greatly appreciated
      -Matt
      MATT

      Brand New??...sounds like you may have a defective cartridge... I would call Miller and see if they can replace it under warranty...
      .

      *******************************************
      The more you know, The better you know, How little you know

      “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

      Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

      My Blue Stuff:
      Dynasty 350DX Tigrunner
      Dynasty 200DX
      Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
      Millermatic 200

      TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

      Comment


      • #4
        same problem

        Originally posted by mattmcc View Post
        Hello
        I purchased a new digital elite the other day. The first job I put it to the test with was a small gouge and weld job. The hood was working great but after the 3rd 4" arcair pass i started to see triple and it has never came back to normal. The hood was never any closer than 2' to the arc and did not get hot, just as a note. I have replaced all the lenses and made sure they were in proper. Also, I heard that a way to stop the illusion is to flip the shade in the rubber surround so it will be closer to the outer cover lense but this did not work; I have also tryed covering up the back of the hood so no outside light could get in but that did not work either. The only way I could get the illusion to stop was while welding use my finger and push the outer cover lense (bend it) closer to the shade, but when i release my finger the lense comes back out and the illusion returns.

        Any advice would be greatly appreciated
        -Matt





        did you solve your problem ? my Digital Elite have the same trouble .
        i try a another cartridge and still the same .

        thank you

        Comment


        • #5
          I have an elite....hate it, I put it back in the box and it sits on the shelf. get a huntsman 1105vxl and a hood to put it in. The best hood you will ever use. I've had mine for a long time and will cry if it ever dies.http://www.365-safety.com/huntsman-a...FROVfgodJyIARg

          Comment

          Working...
          X