Miller Electric

Welding Discussion Forums

Home » Resources » Communities » Welding Discussion Forums

  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Miller 350 lx internal coolant pump

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Miller 350 lx internal coolant pump

    Hello ! Has anyone ever repaired a 350LX . INTERNAL coolant pump/motor assy?(7yrs old )
    Voltage to the pump 240 ac is fine. The internal motor can assy. was dirty
    and the motor ran very warm as to heat the cooling water output slightly.
    Everything was cleaned and put back together including the aluminum pump head.
    Do not understand what the little pin does inside the pump. It appears the pin clocks the two pump port discs that houses the impeller.
    We try to prime the system per spec but the pump only clicks and the pump does not power up. Tried starting a arc(5 seconds) but pump does not come on and system faults to hlp 19 ?
    There are no parts that are locked up as everything was cleaned. No damage to surface areas of pump/motor components.
    Any clues to why the coolant motor does not come on ?
    Thanks,
    WT

  • #2
    350 intercooler problem solved.

    Originally posted by Warner Carlisle View Post
    Hello ! Has anyone ever repaired a 350LX . INTERNAL coolant pump/motor assy?(7yrs old )
    Voltage to the pump 240 ac is fine. The internal motor can assy. was dirty
    and the motor ran very warm as to heat the cooling water output slightly.
    Everything was cleaned and put back together including the aluminum pump head.
    Do not understand what the little pin does inside the pump. It appears the pin clocks the two pump port discs that houses the impeller.
    We try to prime the system per spec but the pump only clicks and the pump does not power up. Tried starting a arc(5 seconds) but pump does not come on and system faults to hlp 19 ?
    There are no parts that are locked up as everything was cleaned. No damage to surface areas of pump/motor components.
    Any clues to why the coolant motor does not come on ?
    Thanks,
    WT
    After taking a rest overnight we found that the clicking noise was from the pump relay. After looking up and into the relay area (behind the upper side panel) there was a loose wire coming from the relay output taps. The lug was connected back to the relay and all is well.Doing several fill/dump cycles to clean'/purge the internal tank.Cleaned the filter which is a pain to get to. Why did miller put the filter in such a ackward place for maint?
    Thanks,
    Warner

    Comment


    • #3
      Check the elbows into the tank. If a magnet sticks to them. They are most likely just about rusted closed. Miller has a all brass kit to replace them with.
      part number 231 315

      Comment

      Working...
      X
      Special Offers: See the latest Miller deals and promotions.