Miller Electric

Welding Discussion Forums

Home » Resources » Communities » Welding Discussion Forums

  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bobcat 225 NT died and will not do anything

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bobcat 225 NT died and will not do anything

    Yesterday I was using my Miller bobcat 225 NT as a generator, I had it hooked up to the meter loop of a shop I am building to check some electrical wiring I installed prior to getting electrical service. While actualy making sure some equipment worked in the shop, the Miller Bobcat died (no sputtering or hesitation it just died) while running at high idle, the machine would not do anything when I attempted to start.

    The battery is new, I have not checked because it was raining last night when this happened. The fuel tank is full and the oil level is good.

    Could this be a fuse, I read that the F-6 fuse when blown the welder would not start. Whould the blown fuse cause the machine to die and not even turnover?

    I need help?

  • #2
    Well, yep, cause ther would be no power going to the coil. nor to the starter.

    Why it happened though is a dilema. Did you hook your supply power to test your circuits correctly? ie, it more sounds like you grounded one of the live circuits back to the frame of the machine. That would be the only reason I could think of to take out that fuse.

    There just may be further damage besides the fuse, as the DC system doesn't particularly like AC being pumped into it.

    Comment


    • #3
      If the starter solenoid doesn't even click, that's a pretty good sign fuse F6 is open. If it clicks but won't engage/turn over, check your battery as the charging regulator is probably bad.

      I doubt your testing hookup had anything to do with blowing F6 and I would check flashing diode D4 to see if it's shorted closed.

      Comment


      • #4
        There would have to be a heavy draw on the 12 VDC systom to open F6, like a dead short. I just guessed since you were powering an auxillary circuit when this happened, that that system could be the culprit, or it was simply coincedence.

        Never the less report back what you discover. Oh a dead battery, non charging, or low oil would not take that fuse out.

        Comment


        • #5
          I did consider the dumping of a heavy auxiliary power load while testing could result in a spike of exciter voltage which could take out (short) flashing diode D4 and backfeed the battery circuit thus blowing F6.

          But as you know, F1 should blow first if such were to happen so . . . ???

          I agree "a dead battery, non charging, or low oil would not take that fuse out" but a bad regluator could and I wouldn't rule out a battery/ignition circuit wire shorted to ground either.

          I too am curious as to what the OP finds.
          Last edited by duaneb55; 09-18-2012, 08:24 PM.

          Comment


          • #6
            I have my doubts that he is going to report back, most never do.

            Comment


            • #7
              I appologize for not getting back and letting everyone know what I found. I found the F6 fuse blown and replaced, the machine fired up when I attempted to strike an arc the machine reved up as usual and I assumed that it was fine. A few days ago my son attempted to use the machine and it would barely strike when attempting to strike an arc. I assume the F1 fuse is blown also, while I am in there are there any suggestions on what to look at also?

              One thing I failed to mention in my original post is that it was raining the night the machine quit, is it possible a short was created due to rain? Thanks for the help to this point.

              Comment


              • #8
                You really want to inspect the harness plug inbetween the engine starter and generator section. It's VERY likely that the terminals have turns green from corrosion. Clean them and either spray them with the likes of WD-40 or use a DI-Electric grease.

                This is your most likely culprit.

                Comment


                • #9
                  After checking the engine harness plug, I'd check fuse F1 that you've suggested and flashing diode D4 mentioned in post #3 and exciter current rectifier bridge SR2.

                  Comment


                  • #10
                    Well I pulled the top off this evening and the F1 Fuse is blown, duaneb55 what is the best way to check the D4 and the SR2? I know that I need to check resistance with a ohm meter but not sure how I need to do. Also it takes a while to get parts around here, does anyone know if I can get a aftermarket fuse and also the best place to order parts online?

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by bros1964 View Post
                      Well I pulled the top off this evening and the F1 Fuse is blown, duaneb55 what is the best way to check the D4 and the SR2? I know that I need to check resistance with a ohm meter but not sure how I need to do. Also it takes a while to get parts around here, does anyone know if I can get a aftermarket fuse and also the best place to order parts online?
                      Well, just stick a simple glass fuse in it, a Electronics store will have the ceramic version, a gas station will have the fuse. Don't worry bout the voltage on the fuse, an amp is still an amp. It'll blow all the same.

                      Comment


                      • #12
                        Thanks Cruizer, I tried a regular glass fuse, still have weak weld output. The machine speeds up when arc is struck but not enough output to keep arc. Does anyone have any advice on what to check next? I realy need to get this machine running. Thanks for the help.

                        Comment


                        • #13
                          Sounds like bridge rectifier SR2 is bad and you're only getting battery voltage (initial exciter current) at the brushes. If you're unsure on how to test SR2 with a VOM (diode setting) - google is your freind.

                          You'll also need to check D4 the same basic way and I wouldn't doubt it's shorted which would explain the blown F6.

                          Comment


                          • #14
                            Thank you sir, I will try testing the rectifier and the diode board this evening. I will let you know what I come up with.

                            Comment


                            • #15
                              Checked the SR2 and D4, the SR2 checked out ok the D4 was bad. Waiting on parts. I will let you know when I get parts how it turns out.

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Special Offers: See the latest Miller deals and promotions.